(Online) Unrwa-Monitor.com

Image default

Den palestinska myndighetens donationsmotor

När det gäller humanitärt bistånd till den palestinska myndigheten finns det ingen transparens.

Resultatet av det har blivit att en förmögen palestinsk elit bygger exklusiva bostäder runt Ramallah och utlämnar tusentals dåligt byggda bostäder utan underhåll till resten av det palestinska samhället.

Yasser Arafat satte tonen för P.A. när han fick makten i Gaza 1994. Arafat tog kontroll över alla kontrakt och investeringar och använde donationspengar för att bygga en hemlig portfölj på 1 miljard dollar, inklusive investeringar i Coca-Cola, ett tunisiskt mobiltelefonbolag och riskkapitalfonder i USA och Caymanöarna.

Arafat har stulit 1 miljard dollar i skatteintäkter som överförts från Israel till palestinska arbetare. Pengarna gick till Arafats personliga konto i Israels Bank Leumi i Tel Aviv. Och 100 000 $ per månad gick till hans fru Suha, bosatt i Paris. Arafats förmögenhet uppskattades av amerikanska utredare vara värd mellan 1 och 3 miljarder dollar.

Inom tre år efter upprättandet av P.A., fann palestinska revisorer att 40 procent av P.As budget (326 miljoner dollar) missbrukades – en siffra som stigit till 700 miljoner dollar ett decennium senare.

Inga västerländska regeringar har haft några invändningar. Detta gav riktningen för fortsatt stöld på alla nivåer i P.A ; tjänstemän betalade höga löner till sig själva och misskrediterade andra.

 

Efter Mahmoud Abbas:

Under perioden då Arafats efterträdare, Mahmoud Abbas, kommit till makt nådde nepotismen alla nivåer i offentliga sektorn. Tjänstemän relaterade ofta till Abbas beordrade löner på 10 000 dollar per månad – mer än tio gånger mer än hos vanliga tjänstemän – och hemliga konton öppnades i Jordanien med pengar som mottogs som mutor.

Skillnaden mellan Abbas och Arafat?

I stället för att stjäla från P.A. anställde Abbas sina två söner, Tareq och Yasser, för att starta företag som dominerade utländska investeringar och byggde ett konsortium som heter Falcon som tog över palestinsk handel. Abbas har pumpat in 890 000 dollar till Falcon, med filialer i Jordanien och Förenade Arabemiraten och har monopol på försäljning av amerikanska cigaretter.

”Al Mashreq Insurance Co.” driver 11 filialer i P.A. till ett värde av 35 miljoner dollar, under ledning av Yasser Abbas. Sammanlagt uppskattas rikedomen hos Abbas söner till 300 miljoner dollar.

Mohammed Dahlan, utmanaren till Abbas, hävdar att Abbas fick 1,4 miljarder dollar från Arafats personliga finanser efter den senares död 2004. Dahlan hävdar att Abbas undangömde 600 miljoner dollar från denna fond. Mohammed Rashid, Arafats ekonomisk rådgivare, uppskattar att Abbas förskingring uppgår till 100 miljoner dollar.

 

Abbas och hans elitval.

Abbas främjar sin egen elit, bygger palats och godkänner byggandet av ”stängda samhällen” för sina supportrar runt Ramallah. Ett sådant samhälle kallas ”diplomatisk sammansättning”, där Abbas godkände byggandet av ett köpcentrum under hans kontroll.

2011 bad Abbas-rådgivare Majdi Khaldi från Bahrain om 4 miljoner dollar för uppbyggnad av detta samhälle. P.A. garanterade projektets genomförande genom att överlåta allmän mark till 60 procent av dess marknadsvärde.

Khaldi godkänner anställningar av P.A. tjänstemän, säkerhetschefer och medlemmar i Fatah till “diplomatiska föreningen.”

Abbas använder ett palats under P.A. säkerhetskontroll värd flera miljoner dollar. Obehöriga besökare, särskilt TV-besättningar, hotas med arrestering.

Han involverar lojalister i affärskontrakt, till exempel Mohammed Mustafa, före detta vice premiärminister i P.A. fram till 2015 och nu chef för den palestinska investeringsfonden, PIF, kopplad till Abbas, som innehar 18 procent av Arab Palestinska Investment Corporation, APIC.

Abbas kontrollerar PIF och väljer alla dess styrelseledamöter.

År 2009 utnämndes Mustafa till verkställande direktör för ett av de två mobiltelefonföretagen på Västbanken: Wataniya Mobile. PIF äger 34 procent av Wataniyas aktier.

Mustafa påstås vara involverad i skattefusk och penningtvätt, vilket dokumenterades i Panama Papers. Ändå ger Abbas Mustafa skydd mot åtal.

I februari 2016 krävde medlemmen av det palestinska lagstiftningsrådet Najat Abu Bakr, en utredning av Abbas regeringsminister Hussein Al Araj. Abbas hotade Abu Bakr med gripande; hon flydde till en PLC-byggnad för en säker tillflyktsort, och saken tystades ner.

Abbas har också beskyllts för korruption av sina rivaler, främst Mohammed Dahlan, som ofta kräver Abbas avgång. A P.A. domstolen dömde Dahlan i frånvaro till tre års fängelse på anklagelser om förfalskning av offentliga medel 2007.

2010 fick Dahlan och hans hustru medborgarskap i Montenegro. Två år senare tjänade han som kontaktperson mellan Serbien och UAE: s vice president Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kronprins i Abu Dhabi. Inte långt efter fick Dahlan också medborgarskap av Serbien, vilket tillät honom att passera genom hela Europa.

 

Abbas söker en lämplig efterträdare.

Förmögenheter från Abbas och Dahlan har spelat en roll i kampen för det palestinska ledarskapet. Som 84-åring försöker Abbas skydda sina söners ekonomiska imperier. Abbas försökte få Saeb Erekat som efterträdare, men motsattes av PLO: s verkställande kommitté – ett slag för Abbas, som belönar lojalitet i verkställande kommittén, där medlemmarna får ett stipendium med $ 30 000 per månad, utöver en lyxbil och VIP-privilegier.

Abbas har istället erbjudit sin mantel till en betrodd assistent: underrättelsechef Majid Freij

Palestiniers övergripande känsla är att P.A. är korrupt. Av 1 200 palestinier som frågades, var 95,5 procent (nästan alla) överens om att det finns en korruption i Abbas-regimen.

 

En blundande Västvärld.

Regeringar i Väst bekräftar förskingring av deras hjälp till P.A.

2013 fastställde Europeiska unionen att P.A. misskött förvaltningen av 2 miljarder euro mellan 2008 och 2012. Europeiska revisionsrätten fann att P.A. tjänstemän får månadslöner utan att rapportera för arbetet medan tiotusentals andra som faktiskt arbetade inte ens betalades. Bryssel erkänner att det inte påverkar P.A. att reformera den statliga tjänsten.

Det amerikanska utrikesdepartementet har gjort lite bättre och fortsätter att rapportera om P.As förskingring.

Men U.S.-stödet har blint tillhandahållit P.A. mer än 5 miljarder dollar under de senaste 25 åren. Washington har konsekvent betalat P.A. skulder till privata företag och förbigår oron över Abbas finanspolitiska ansvar och prioriteringar.

Amerikanska skattebetalare har betalat företag som kontrolleras av Abbas söner. Abbas’s ”Sky Advertising” och de vann även ett kontrakt från USA för att förbättra sin image till P.A.

Från 2005-09 fick Tareq och Yasser Abbas minst 2 miljoner dollar i kontrakt och underentreprenader, de flesta av dem från USA: s AID.

US AID kommer inte att upphöra kontraktet till Abbas söner och har återinfört viktiga information, inklusive chefer och anställda som är inblandade i kontrakten.

 

Slutsats.

Västra givars humanitära fonder har ett syfte: att fungera som en politisk resurs för Abbas och hans anhängare.

Uppfattningen att humanitärt bistånd till P.A. når det palestinska arabiska folket har ingen grund i verkligheten.

Det första steget i alla ansträngningar för att förändra och förbättra denna situation skulle vara att begära villkoret för stödet till P.A., att kräva ansvarsskyldighet och öppenhet samt skydda palestinska undersökande utredare.

För närvarande förespråkar ingen i världen en sådan politisk förändring.

Related posts

Is Tinnitec Scam and How does it Works?

Center for Near East Policy Research

I en tid då ICC och deras stödjare planerar en rättslig ansträngning för att främja idén att palestinska arabiska demonstranter är fredliga

David Bedein

Rättvisa i Jerusalem: Håll forum som verkställer lag mot terrorledare som uppmuntrar och förespråkar mord.

Penci-Admin